Història
Els tres torrents que conflueixen en aquest punt; el de les Obagues, el de Cal Ton Pere i el del Salt, delimiten amb el seu relleu l’àrea administrativa d’influència. Dos dels torrents que recullen les aigües de Pereres i les planes de l’Alzinar, com són el torrent de les Obagues i el de Cal Ton Pere, pertanyen al nostre municipi i el torrent del Salt recull aigües a la vessant de Sant Quintí de Mediona. En els plànols oficials hi ha imprès el topònim de “el Salt” no sobre la riera de les Obagues, sinó sobre el torrent del Salt. Pot ser, fins hi tot, semblaria lògic. Però qui tingui l’oportunitat de comprovar-ho veurà que el Salt és on s’indica aquí. Pot ser és un error, o pot ser són els torrents; que consten registrats per error amb el topònim intercanviat. Hi ha la possibilitat que algun veterà veí de la zona ens ho pugui aclarir. Curiositats cartogràfiques a banda, és clar que són aquests accidents hidràulics, els que han marcat la distància entre dos barris realment tant propers com són l’Alzinar i Santa Maria. Gairebé en desús el camí de Cal Pere Saumell, els camins convencionals ens hi porten recorrent molts quilometres.
L'indret
El Salt té aproximadament 8 metres de desnivell, l’aigua pica en força sobre les pedres plenes de verdet i s’endinsa novament entre la vegetació espessa. Habilitant un petit camí seria fàcil gaudir-lo des de baix. Ara això sols és possible pels més agosarats. És aquesta una zona poc visitada, tant pels veïns com per la gent de fora. La bellesa del salt sobretot en època de pluges i un entorn ombrívol i solitari fan del lloc un magnífic paratge; semblant sortir d’altres latituds. Tres rieres, que salven desnivells considerables, formen tres valls frondoses. A prop, conflueixen en un mateix punt per formar-ne una de sola. Ja que som aquí, no ens podem perdre el passeig a la ribera del torrent de Cal Cerdà. Des de una posició enclotada, flanquejat per majestuosos plataners, un camí ens porta fins la resclosa i el pont del camí que porta al Serral de d’Alt. Compte si ha plogut molt, pot ser algun tram serà impracticable. Una ombra aclaparadora a l’estiu i un mar de fulles a l’hivern, on la serenor i la remor de l’aigua de segur ens espantarà tota tensió, fan d’aquest recorregut un dels més bells de la comarca.
Com arribar-hi
Al Salt s’hi pot arribar des de diverses bandes, de fet gran part de l’encant d’aquest espai és el recorregut per arribar-hi. Des del barri de Santa Maria haurem d’agafar el camí de Cal Cerdà i que va al Serral de d’Alt. Aquest camí de grava s’inicia al trencall d’entrada al barri des de la carretera, a mà esquerra. Seguint-lo un bon tros, veurem que després d’un tomb pronunciat, a la dreta, baixa en direcció a Cal Cerdà i a Sant Vicenç de Morrocurt. En aquest tomb, a mà esquerra, neix l’antic camí de Cal Pere Saumell; que unia els barris de l’Alzinar i Sta. Maria de Bellver. De fet, com veureu en el plànol adjunt, ambdós porten al salt d’aigua que ens ocupa. Si agafem el Camí de Cal Pere Saumell, haurem de seguir amunt deixant més endavant un camí a l’esquerra i tot seguit la font del Roure a la dreta, per continuar fins que, just passada una vinya que ens queda a mà dreta, el camí gira a l’esquerra. Al mig d’aquest tomb, parteix un caminet a la dreta que s’endinsa al bosc i creua la riera. És possible que ja des d’aquí sentim un brogit d’aigua, hem de seguir el carrerany sempre a la dreta per acostar-nos al gorg que forma la riera. Una petita vall que presenta un desnivell des d’on l’aigua salta amb força per desembocar, juntament amb dos afluents més, a la riera de Cal Cerdà. Si som hàbils i ens hi aventurem, es possible baixar, des d’on la perspectiva d’aquest saltant d’aigua és més impressionant.