Latitud: 41°26'21.79"N
Longitud: 1°34'24.68"E
La Cova de la Guineu és una cavitat senzilla produïda per la dissolució dels estrats calcaris inferiors a través de les esquerdes de l'estrat superficial. El fet que es trobi al mig d'una esplanada, com si s'hagués foradat el terra, fa que durant tots aquests anys multitud de sediments hi hagin reduït la seva profunditat més de vuit metres.
Des de l'any 1988 fins a l'any 1997, la Cova de la Guineu va ser objecte d'excavacions per part d'un grup d'arqueòlegs anomenats Equip Guineu.
Les primeres restes clares de presència humana a la cova corresponen a l'epipaleolític, i es poden datar entorn del vuitè mil·lenni aC. Els arqueòlegs treballen sobre la hipòtesi que el principal ús de la cova era el de treballar les pells i els tendons de les peces caçades.
Un cop arribem al coll de la Barraca, hem de seguir el camí deixant les cases a mà dreta. Si continuem, passarem vorejant el majestuós pi que hi ha al mig del carrer (el Pi de la planxa). A un centenar de metres aproximadament el camí gira a la dreta.