Festes de Sant Isidre

Pels voltants del 15 de maig, es festeja i commemora Sant Isidre, patró de la pagesia.

Actes programats

Actualment l’acte més destacat de les Festes de Sant Isidre és La Marranada. Es tracta d’un circuit de proves d’habilitat en què les persones participants s’han d’enfangar, saltar, reptar, mullar-se, enfilar-se, etc. S’organitza al Parc de la Sitjota, a Guardiola de Font-rubí, i acostuma a comptar amb 2 categories: els garrinets, destinats a infants; i les truges, per a joves i persones adultes. L’acte té gran èxit entre la mainada i el jovent, que ja esperen la diada per enfangar-se i quedar ben “marranos”. En algunes edicions, també s’ha organitzat un sopar popular el mateix dia de La Marranada. L’any 2018, per exemple, la Comissió de Festes va organitzar el sopar del marrà i la truja, amb preus populars.

Les festes també compten amb una missa cantada a l’Església de Santa Maria de Bellver en commemoració a Sant Isidre, on participa l’Agrupació Coral de Font-rubí. La missa s’organitza el diumenge següent al 15 de maig, dia del patró. A més, la Societat del Ball organitza cada any el tradicional ball en honor al sant. També, des de la Regidoria de Joventut, s'acostuma a organitzar alguna activitat.

Fa anys, la Comissió de Festes també havia organitzat un concurs de dibuix, amb la col·laboració de l’AMPA de l’Escola Font-rúbia. El dibuix guanyador apareixia com a portada al programa de la Festa Major de l’any pertinent.

 

El personatge de Sant Isidre

Sant Isidre el Llaurador és present a moltes capelles camperoles. La figura del Sant Pagès apareix amb una mà sobre la rella de la llaura, i un manat d’espigues de blat  a l’altra mà.

Nascut a Magerit (actualment Madrid) als voltants del 1082, Sant Isidre va dedicar la seva vida a fer de pagès i a la pregària. També és conegut com un personatge pietós i caritatiu. Es va casar amb Maria de la Cabeza, també venerada com a santa. Així doncs, a part de ser patró de la pagesia a pràcticament tota la península Ibèrica, també és patró dels casats, tal com indica la tornada d’un dels goigs més populars cantats a Catalunya en honor a aquest sant:

De pagesos i casats, sou patró i protector. Protegiu nostres sembrats, sant Isidre Llaurador!

Imatges i vídeos

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 08-11-2018 14:05